Τυχερά παιχνίδια: Μπορώ να κερδίσω το εθνικό λαχείο κάποιας άλλης χώρας;

Είτε είσαι λάτρης των τυχερών παιχνιδιών είτε όχι, σίγουρα θα έχεις αγοράσει έστω και μία φορά το εθνικό λαχείο. Ακόμη και αν δεν το αγοράζεις με τη σιγουριά πως θα είσαι εσύ ο τυχερός, αποφασίζεις κατά καιρούς να δοκιμάσεις την τύχη σου. Τις περισσότερες φορές είναι καλύτερα να γνωρίζουμε πως τουλάχιστον δοκιμάσαμε, παρά να έχουμε στο νου μας ότι το αφήσαμε απλά να περάσει.

Όντως, ποιες είναι οι πιθανότητες; Ελάχιστες, δεν είναι ψέμα. Και αν όμως είσαι εσύ ο τυχερός; Αυτό σκεφτόμαστε εξάλλου κάθε φορά που συμμετέχουμε σε ένα τυχερό παιχνίδι. Και επειδή η τύχη είναι έτσι απρόβλεπτη, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να βιώσεις το παρακάτω:

Ας πούμε πως βρίσκεσαι σε κάποια πόλη της Ευρώπης. Κάποια στιγμή βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα όπου υπάρχουν εθνικά λαχεία προς πώληση. Σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα από αυτά αλλά μετά αναρωτιέσαι.

«Μπορώ να κερδίσω το εθνικό λαχείο μίας χώρας στην οποία δεν μένω μόνιμα;»

Στις περισσότερες χώρες ναι, μπορείς. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που διαρκώς αλλάζει, και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που γίνεται το παρακάτω. Πραγματικά, ποιο είναι το πρόβλημα αν κάποιος τουρίστας κερδίσει το λαϊκό λαχείο μίας χώρας;

Αρχικά, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το εθνικό λαχείο, όντας ακριβώς «εθνικό» θα έπρεπε να μοιράζει τα βραβεία μόνο στους μόνιμους κατοίκους της χώρας. Ύστερα, άλλο ένα πράγμα που προβληματίζει πολλούς είναι η φορολογία. Εφόσον τα περισσότερα βραβεία φορολογούνται, σε περίπτωση που το κερδίσει κάποιος ταξιδιώτης, με βάση τη φορολογία ποιας χώρας θα πρέπει να δοθεί το χρηματικό ποσό; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση που ο νικητής μένει σε χώρα με διαφορετικό νόμισμα, καθώς εάν είναι υποτιμημένο τότε μπορεί ξαφνικά να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του.

Οι παραπάνω προβληματισμοί δημιούργησαν αναταραχές και αλλαγές στους νόμους για τα εθνικά λαχεία πολλών χωρών της Ευρώπης. Σήμερα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, ο καθένας μπορεί να κερδίσει το εθνικό λαχείο χωρίς να είναι απαραίτητα μόνιμος κάτοικος της χώρας

Αντιθέτως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δικαίωμα για να λάβει το βραβείο έχει μόνο ένας μόνιμος κάτοικος, πράγμα που έχει θεσπιστεί από τις αρχές του 2010.

Εάν λοιπόν τύχει και βρεθείς κάποια στιγμή σε μία άλλη χώρα και σου δοθεί η ευκαιρία να αγοράσεις το εθνικό λαχείο, σιγουρέψου πως μπορείς να λάβεις το βραβείο ρωτώντας τον πωλητή, και ύστερα δοκίμασε την τύχη σου. Μην ξεχνάς, ακόμη και αν δεν έχεις κερδίσει το λαχείο στη δική σου χώρα, μπορεί να το κάνεις σε κάποιο άλλο μέρος. Η τύχη δεν έχει σύνορα και έτσι μπορεί να βρει εσένα εκτός συνόρων.

Το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να παραλείψεις να κοιτάξεις τα αποτελέσματα. Ποιος ξέρει, μπορεί να είσαι εσύ ο τυχερός!