Ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ελλάδα: Πως είναι η εμπειρία στα γήπεδα;

H Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία ζει και αναπνέει με τον αθλητισμό από τα αρχαία χρόνια. Εδώ εξάλλου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες το 776 π.Χ. όπου σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά δρώμενα του κόσμου.

Μιλώντας για την Ελλάδα συγκεκριμένα, στις προτιμήσεις των κατοίκων εξέχουσα και δεσπόζουσα θέση λαμβάνει η «στρογγυλή θεά» , το ποδόσφαιρο. Και αντιμετωπίζεται όντως, ως θεά καθώς δεν είναι λίγοι οι φίλοι και οπαδοί των ποδοσφαιρικών συλλόγων που ακολουθούν την ομάδα τους πιο πιστά από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία που έχει υπάρξει μέχρι τώρα.

Είναι γεγονός λοιπόν, οι Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο, και δεν παραλείπουν να απολαμβάνουν τους αγώνες της ομάδας τους live, είτε μιλάμε για μία ομάδα διεθνούς βεληνεκούς είτε για τα τοπικά πρωταθλήματα.

Τι μπορεί να περιμένει λοιπόν κάποιος από έναν ζωντανό ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ελλάδα;

Πάθος, πάθος, και ακόμη περισσότερο πάθος.

Δυνατά συνθήματα ακούγονται από τα μέλη των συνδέσμων, με τις βρισιές να μετατρέπουν το σκηνικό που συγκροτείται σε σχεδόν ακατάλληλο χώρο για παιδιά. Με μόνο μία ματιά θα παρατηρήσεις σημαίες, πανό, φανέλες και κομφετί στα χρώματα του συλλόγου ενώ δεν είναι σπάνιο να κάνουν την εμφάνισή τους φωτοβολίδες και καπνογόνα τα οποία είναι σαφώς παράνομα.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα παραπάνω περιστατικά – πλην της κακής χρήσης της γλώσσας που αποτελεί απόρροια του ενθουσιασμού των οπαδών- συνήθως είναι συγκεντρωμένα σε ορισμένα σημεία των κερκίδων, έτσι συνήθως δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας.

Πιστοί οπαδοί

Οι οργανωμένοι σύλλογοι των ομάδων αποτελούν τον κινητήριο «μοχλό» τους, καθώς πέρα από την οικονομική στήριξη μέσω διαρκείας και της ασταμάτητης παρουσίας τους  στα γήπεδα είναι και αυτοί που δίνουν το δυναμικότερο «παρόν» ηθικής υποστήριξης στις ομάδες!

Επεισόδια βίας

Δεν μπορούμε να το κρύψουμε πως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ελλάδα μοιάζουν πιο συχνά με πεδίο μάχης παρά με χώρο αθλητισμού που προωθεί την ευγενή άμιλλα. Είτε λόγω έλλειψης σωστής παιδείας γύρω από τον αθλητισμό, είτε λόγω του ακράτητου φανατισμού που διαποτίζει τους οπαδούς των ομάδων, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα επεισόδια και η βία.

Παρόλο την τεράστια προσπάθεια που γίνεται με κάθε υπάρχον μέσο από τους κρατικούς φορείς και τις ομάδες για μειωθεί το ποσοστό της εμφάνισης επεισοδίων, κάθε χρόνο δημιουργούνται καινούρια σκηνικά που απαξιώνουν τον θεσμό και μειώνουν όχι μόνο την προσέλευση του κόσμου αλλά και το prestige του πρωταθλήματος.

Σκληροί τραυματισμοί, συγκρούσεις με την αστυνομία ή και με τους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων, φραστικές απειλές και υλικές ζημιές είναι κάποια από τα συμβάντα που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σε αγώνες βέβαια μικρής σημασίας, όπως είναι τα τοπικά πρωταθλήματα ή οι φιλικοί αγώνες, τα πνεύματα ηρεμούν και έτσι θα προτείναμε αν θέλατε να δείτε έναν αγώνα με την οικογένεια σας να προτιμούσατε έναν τέτοιο αγώνα για να το κάνετε.Όσο υπάρχουμε, έχουμε χώρο και χρόνο για να βελτιωθούμε, και αυτό φαίνεται μέρα με τη μέρα. Ακόμη χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά, αλλά είναι εμφανές πως οι οπαδοί καταλαβαίνουν ένας- ένας με τη σειρά, πως η άσκηση βίας και ο φανατισμός δεν έχουν κανένα πραγματικό όφελος.